vrijdag 28 oktober 2011

Woordchaos en stripverhalen



De opdracht van deze week ging over stripverhalen gebruiken in je lessen/leerlingen stripverhalen laten maken en woordplaatjes. Vind ik dat dit gebruikt kan worden in het onderwijs?

Ik denk dat stripverhalen maken wel gebruikt zou kunnen worden. Door middel van een leuk stripverhaal kan het gebeuren dat leerlingen een tekst beter begrijpen. Net als photostory denk ik dat dit het beste ingezet zou kunnen worden bij leesvaardigheid. Ik denk niet dat het veel nut heeft om een stripverhaal te laten maken bij een onderwerp van grammatica. Maar daar valt uiteraard over te discussieren! Misschien zorgt dit juist wel voor meer begrip.. Het zou uitgeprobeerd moeten worden.

Over 'Wordcloud' ben ik wat sceptisch. Ik word zelf altijd misselijk van zo'n woordchaos, ik weet niet waar ik kijken moet. Het zijn (vaak) te veel woorden, te veel begrippen om in je op te nemen. Of ieder geval, dat is mijn bevinding. Misschien dat het gebruikt kan worden bij woordenschat, als het maar met mate wordt gebruikt. Het probleem is alleen dat het voor mij al heel snel te veel woorden zijn. Als ik kijk naar die chaos hiernaast... Nou ja, laten we het hier maar bij houden!


 

dinsdag 18 oktober 2011

Google docs: formulieren maken

De opdracht van deze week was: maak een formulier op google docs. Dit heb ik gedaan, zie onderstaand formulier! Ik denk dat dit een handige tool is. Geen gedoe meer met papieren enquĂȘtes, maar gewoon online.

Ik hoop dat jullie mijn formulier in willen vullen. De uitslagen zal ik ook posten. Alvast super bedankt en succes met invullen!

vrijdag 7 oktober 2011

Juf Melis, hoe zit dat? Juf, helpt het echt?

Juf Melis:
Juf Melis is een heel handige site met oefeningen voor leerlingen. Maar niet alleen voor leerlingen, ook voor ons is het leuk om te doen. Juf Melis vindt het belangrijk dat er meer aandacht besteedt wordt aan Nederlands. Ik ben het daar natuurlijk mee eens!

Om te kijken wat het is: http://www.jufmelis.nl/

TIO:
TIO is een programma voor leerlingen. Ze leren hier teksten schrijven. Alinea’s aanbrengen, interpunctie gebruiken, gedichten maken etc. Het is een speels programma waar ze via klikken op verschillende knoppen erachter komen hoe een tekst schrijven werkt.

Mindmapping:
Mindmapping is een programma waarin je kunt brainstormen. Heel handig als je moet nadenken over een onderwerp. Je kunt alles een ander kleurtje geven waardoor het voor jezelf duidelijk is en makkelijker is om te leren. Ik gebruik het regelmatig. Je hebt meerdere sites waar je een mindmap kunt maken, zoals bubbl.us. Probeer het eens, het werkt echt!

Beter spellen:
Dit is een leuk programma. Iedere dag krijg je vier oefeningen om te oefenen met spellen. Het varieert heel erg. Is het nu ‘te allen tijde’, ‘ten alle tijden’, ten alle tijde’ etc. Ze halen allemaal moeilijke woorden boven waar twijfels over bestaan en hierdoor wordt je je bewust van de moeilijkheden van de Nederlandse taal. Mijn vriend doet nu ook iedere dag die opdrachten en is tot de conclusie gekomen dat het toch best wel lastig is. Een leuke site, voor jong en oud!

Nieuwsbegrip:
Voor dit ‘programma’ moet je een account/licentie hebben. Je krijgt iedere week een tekst gericht op jouw klas/niveau met vragen hierbij. De leerlingen leren werken met een stappenplan, leren contexten zien, hun woordenschat wordt vergroot en ze zijn bezig met actuele teksten dus ze zijn beter op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Ik vind het zelf een goed programma door die actualiteit. Ik vind dat leerlingen te weinig bezig zijn met ‘de wereld’. Het jeugdjournaal zou eigenlijk verplicht moeten worden, maar ik denk niet dat dat mogelijk is. Als een soort vervanging hiervoor kun je nieuwsbegrip gebruiken.

Eigen idee:
Ik denk dat het ook leuk is leerlingen zelf bezig te laten zijn met ontwerpen. Laat de leerlingen zelf een site maken of opdrachten maken voor andere leerlingen. Op deze manier leren ze zelf ook, want ik denk nog steeds dat je het meeste leert van het uitleggen aan anderen!